Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bachova květová terapie

I VE VETERINÁRNÍ MEDICÍNĚ SE STÁLE VÍCE PROSAZUJÍ PŘÍRODNÍ ZPŮSOBY LÉČBY. KAŽDÝ JIŽ JISTĚ SLYŠEL O POUŽITÍ HOMEOPATIE NEBO AKUPUNKTURY PŘI LÉČBĚ ZVÍŘAT. VELMI DOBŘE LZE POUŽÍT I BACHOVU KVĚTOVOU TERAPII, KTERÁ JE JEDNOU Z LÉTY OVĚŘENÝCH METOD ALTERNATIVNÍ MEDICÍNY.

 

 

Původ Bachovy květové terapie

Zakladatelem této metody je Dr. Edward Bach, který se jako humánní lékař věnoval homeopatii. Dr. Bach věřil, že fyzické onemocnění je důsledkem emocionální nerovnováhy. Celý život proto strávil hledáním jednoduchého a bezpečného systému léčení, o němž byl přesvědčený, že existuje. To se mu nakonec podařilo. Opustil svou lukrativní lékařskou praxi a celou ortodoxní medicínu a poslední roky svého života strávil léčením svých pacientů za pomoci svých esencí. Je však nutné zdůraznit, že esence nenahrazují lékařskou péči, mohou ji však silně podporovat a ovlivněním psychiky tak urychlit uzdravování.

 

Co to jsou „Bachovky“

Bachovy květové esence představují velice jednoduchý, bezpečný a přitom velice účinný systém. Bachova květová terapie využívá 38 květových esencí, což jsou esence připravené z nejedovatých, planě rostoucích rostlin a stromů. 39. esencí je Krizová esence (Rescue Remedy), která se skládá ze čtyř Bachových květových esencí. Rescue remedy ve formě masti se skládá z pěti esencí. Esence neobsahují pyl ani jiné hmotné části rostliny, proto jsou vhodné i pro alergiky. Při jejich používání neexistuje žádná kontraindikace ani interakce s léky klasické medicíny. Akutní či chronická onemocnění, vysoký věk i krizové situace jsou naopak indikací k jejich podání. Použití u psychických potíží nezpůsobuje opak stavu (např. u agresivních psů nevede k jejich plachosti, ale k vyrovnanému chování). Tento způsob terapie není žádnou novinkou, je to prověřený způsob léčby používaný cca 60 let. Bachovy kapky nelze předávkovat, ale vyšší dávkování nezpůsobuje rychlejší nástup nebo zvyšování účinku. Esence jsou volně prodejné, nejsou registrované jako léčivo.

 

U jakých pacientů Bachovy kapky používáme

Protože Bachovy esence účinkují na všechny živé organismy, využívají se k léčbě u lidí vč. malých dětí a těhotných žen, u zvířat (včetně rybiček), jsou však vyzkoušeny i v péči o květiny. V naší praxi je podáváme při léčbě psů, koček, drobných savců, papoušků, plazů, při ošetřování divoce žijících zvířat...

 

Jak Bachovky aplikujeme

Z výše popsaných informací vyplývá, že použití Bachových květových esencí je velmi široké. Bachovy kapky se míchají konkrétnímu pacientovi na určitý problém po osobní konzultaci majitele s terapeutem. Výjimku tvoří Krizová esence tzv. Krizovka (Remedy rescue), která je určená pro krizové situace a je univerzální. Při míchání individuální terapie se v jedné lahvičce kombinují maximálně čtyři esence, jejich množství však závisí na příčinách, které vytvářejí daný problém. Aby bylo dosaženo maximální účinnosti, je důležité znát dobře působení jednotlivých esencí a odhalit důvody, které vedou k potížím. Pro správný výběr esencí je tedy především důležitá zkušenost terapeuta, jeho vnímavost k situaci a otevřenost majitele při pohovoru.

 

Nejčastější využití Bachovy květové terapie

Krizová esence - Krizovka

univerzální kombinace 4 esencí vhodná pro náhlé situace, kdy je třeba překonat stres, např. při strachu z petard

Krizovou esenci je možné nosit při sobě a v kritických situacích aplikovat zvířeti, ale i lidem, kritické situaci vystaveným

Krizovou esenci lze lokálně aplikovat přímo na ránu nebo postižené místo, ať už ve formě kapek nebo masti

 

Příklady použití pro překonání strachu, stresu, úzkosti v těchto případech:

Traumatologie

Život ohrožující stavy

Situace vyvolávající strach, úzkost   

autoúrazy

tržné a řezné rány

pokousání

zlomeniny

úžeh

ochrnutí

popáleniny atd.

otrava

hadí kousnutí

kolika

dušení

krvácení

šokový stav

strach z petard na Silvestra

letní bouřka

cestování

návštěva veteriny

před chirurgickým zákrokem

domácí hádka apod.

 

Individuální kombinace Bachových esencí

Příklady použití:

Psychické problémy

u zvířat s problematickým chováním, které často vzniká při rozepřích v rodině nebo při změnách v rodině, např. při narození dítěte, příchodu dalších zvířat do rodiny, ztrátě nebo změně majitele, změně životních zvyklostí rodiny (začne zůstávat sám doma)

u zvířat, které zažívají velkou změnu, např. změna životních podmínek v souvislosti se stěhováním (např. pes z bytu do kotce, kočka ze zahrady do bytu)

při agresivním nebo dominantním chování v rodině nebo při kontaktu s ostatními zvířaty

u zvířat, na které majitelé nevědomky přenáší svou úzkost, nervozitu...

u doživotních traumat psychického charakteru, např. „poútulkové“ stavy, po prožití silného stresu, u tzv. zkažených psů nesprávnou výchovou

při situaci, kdy zvíře odmítá zůstávat samo doma, štěká, vyje, ničí věci

při přehnaném dožadování se pozornosti

k odstranění zlozvyků

při netrpělivosti a podrážděnosti

u zvířat vyděšených, plachých, nedůvěřivých

při nespavosti

při rezignaci a apatii např. u starších zvířat

při nedodržování hygieny, značkování, u pomočování strachy nebo radostným rozrušením

při poruchách páření z důvodů neschopnosti navázat kontakt s příslušníky svého druhu

pro zmírnění projevů nežádoucího sexuálního chování (v období hárání, mrouskání)

při problematické péči o mláďata

při odběru mláďat od matky

u papoušků při ošetřování, transportu nebo problémovém chování

u divokých zvířat ošetřovaných nebo chovaných v zajetí

před euthanázií

 

Zdravotní potíže

před i po chirurgických zákrocích pro lepší průběh anestézie, rychlejší probouzení a rychlejší hojení a rekonvalescenci

pro podporu imunity a kratší průběh nemoci a rekonvalescence

u epileptiků nejen při epileptických záchvatech, ale i pro jejich slabší průběh a snížení frekvence, u jiných křečových stavů

u alergiků

u pacientů s kožními problémy, plísněmi

při artóze

při léčbě nádorů

po dlouhých nemocech

při léčbě cukrovky

 

Bachova květová terapie v žádném případě nenahrazuje lékařskou péči, pomáhá však zásadně při léčbě a rekonvalescenci tím, že navozuje stav psychické rovnováhy u pacienta. Ke správnému výběru léčby Bachovými květovými esencemi je důležitá zkušenost terapeuta, jeho vnímavost k situaci a otevřenost majitele při pohovoru.

 

Autor článku: Markéta Minaříková a redakce     © 2007 VETCENTRUM Duchek s.r.o.