Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odčervování štěňat a dospělých psů

13. 4. 2015

Odčervení štěňat a dospělých psů

 

Mezi veřejností je vžitá představa, že po podání odčervovacích prostředků je zvíře chráněno proti vnitřním parazitům po dobu několika týdnů nebo dokonce měsíců, což není pravda. Odčervení je pouze jednorázový úkon. Aplikovaná tableta nebo pasta působí pouze na dospělého parazita a to jen 24 hodin. Vajíčka parazitů ve zvířeti zůstávají, dospívají a cyklus vývoje se opakuje.

Schéma odčervení štěňat

Vzhledem k tomu, že většina štěňat se rodí infikována škrkavkami, odčervujeme opakovaně celé vrhy a to včetně matky, neboť vajíčka škrkavek se vylučují do mateřského mléka a tudy do organizmu mláděte.

Doporučené schéma odčervení štěňat:
  • 1. odčervení - ve věku 14 dnů (po porodu) 
  • 2. odčervení - ve věku 4 týdnů
  • 3. odčervení - ve věku 6 týdnů
  • 4. odčervení - ve věku 8 týdnů
  • 5. odčervení - ve věku 10 týdnů
  • 6. odčervení - ve věku 12 týdnů
 
a dále každé 3 měsíce až do 1 roku věku štěněte (6, 9, a 12 měsíců věku)
 
Dokud jsou mláďata s matkou, odčervujeme vždy i matku. Pokud máte v domácnosti další psy nebo kočky, doporučujeme je také odčervit v 6 týdnech věku mláďat.
 
Odčervení dospělých psů
U dospělých psů je nejšetrnějším postupem vyšetřovat trus. V současné době je výskyt vnitřních parazitů u dospělých psů a koček chovaných v domácích podmínkách stále méně častý. Pravidelná aplikace odčervovacích tablet bez toho abyste věděli, zda váš mazlíček vnitřní parazity skutečně má, zbytečně zatěžuje jeho organismus. Odeberte 1 x za čtvrt roku vzorek stolice a nechte udělat rozbor. 

V případě pozitivního nálezu vám bude doporučeno cílené odčervení na diagnostikované parazity. Běžně se pak odčervení opakuje v rozestupu 14 dní. Pokud je nález negativní, odčervení není potřeba.

Dospělá zvířata, která jsou chována v rizikovém prostředí, odčervujeme pravidelně každých 3 - 6 měsíců. V případě přítomnosti parazitů v trusu po odčervení zopakujeme aplikaci léčiv ještě po 14ti dnech. 

 


Autor článku: redakce         © 2005 VETCENTRUM Duchek s.r.o.

 

DÁ SE POUŽÍT I PŘÍRODNÍ ODČERVENÍ:

směs koření - anýz, tymián, hřebíček, všeho cca 1 kávovou lžičku, drcené  - lze užívat cca 1 týden, pak vynechat nebo aplikovat s kysaným zelí cca 2 lžíce do dávky (4 lžíce na den). Se zelím pak podáváme 3 dny po sobě a po měsíci (plus mínus) opakovat