Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vybrat správné granule

Na stránkách chovatelské stanice Bohemia Beltain http://bohemiabeltain.webnode.cz/clanky/vyziva-psa/slozeni-granuli-co-hledat-a-cemu-se-vyhnout/ jsem si přečetla zajímavý a poučný článek, jak vybrat kvalitní granule:

Jak vybrat kvalitní granule:

Odpověď na tuhle otázku není vůbec jednoduchá. U nás nejznámější superprémiovky na trhu jsou: Eukanuba, Royal Canin, Hills, Purina Pro Plan. Všechna tato krmiva jsou na to, co obsahují předražená. Velice těží hlavně z velké reklamy, kterou si mohou dovolit, protože granule nemají tak drahé složení a jsou za draho prodávané. Proto zbývá dostatek peněz pro velkou reklamu. Všechny tyhle granule vyrábí velké potravinářské firmy. Naopak firmy menší vyrábějící granule stejně drahé nebo dokonce levnější zato ale o hodně kvalitnější si rozsáhlou reklamu dovolit nemohou. Proto také nejsou tolik známé a také je nenajdete v každém zverimexu(naštěstí je zde internet ze kterého jde objednat vše

Základ kvalitních granulí

- ideální je potravinářská kvalita surovin, jež byly na výrobu granulí použity (jen tak nevystavíte psa riziku přítomnosti hormonů, těžkých kovů, pesticidů, hnojiv apod.)

- všechny suroviny jasně určené ( 'kuřecí moučka' - nikoliv 'drůbeží', 'rýže' - nikoliv 'obiloviny', 'kuřecí tuk' - nikoliv 'živočišný tuk'), pokud jsou nejasně určené, nevíte co zrovna výrobce levně nakoupil a čím zrovna psa krmíte

- převažují živočišné bílkoviny nad bílkovinami rostlinnými, ale pozor:

1) Výrobci krmiv používají jeden velmi dobrý trik. Ve složení musí být suroviny uvedeny v sestupném zastoupení. To znamená, že když je na prvním místě kuřecí moučka na druhém kukuřice na třetím místě moučka z lososa tak v granulích je nejvíce kuřecí moučky, o něco méně je kukuřice, pak moučka z lososa a další přísady. Výrobci ale umí složení přizpůsobit tomu, aby si kupující myslel, že kupuje granule, kde je nejvíce masové složky, ale ve skutečnosti je tam nejvíce obilovin. Máme třeba granule složení:

Kuřecí moučka, kukuřice, kukuřičná mouka, pšenice,… Kukuřice a kukuřičná moučka je vlastně jedno a to samé (výrobce ji ale rozdělil), čtvrtou složkou v pořadí je zase obilovina tak je jasné že asi kuřecí moučka nebude zrovna na prvním místě obsahu.

Pokud mají granule například takovéhle složení: Kuřecí moučka (30%), rýžová moučka, čerstvé jehněčí maso, kuřecí tuk,…

Je jasné, že zřejmě tyhle granule budou nejvíce obsahovat právě masovou složku. Navíc u kuřecí moučky je také uvedeno procentuelní zastoupení v krmiv

2) Ač granule vypadají, jako by byly vyrobeny hlavně z masa, není tomu tak. Ani by to nebylo dobře. Pes je však stále geneticky masožravec a krmivo by tento fakt mělo respektovat, převaha bílkovin by měla být pokryta živočišnými zdroji. Možná vás to překvapí, ale obiloviny mají 2/3 obsahu bílkovin jako maso. Je podstatně levnější vyrobit krmivo převážně z obilí, nikoliv z masa, činí to tak mnoho výrobců a bez varování na ten fakt těžko přijdete jinak, než že pes nebude prospívat. Jde právě o výrobce, jež neuvádí podrobný popis použitých surovin

- Na obalu se pokuste najít:

1) Zmínku o šetrné výrobní technologii = zachovává výživové hodnoty vstupních surovin, umožňuje aplikaci tuků, vitamínů, menirálů, probatik a enzymů za teplot, které nevedou k jejich znehodnocení

2) Deklaraci o kontrole výroby patřičným státním orgánem pro kontrolu krmiv případně o provedených krmných testech

 

Co hledat ve složení kvalitních granulí:

- Na prvním místě by měla být kvalitní masová moučka, nebo sušené maso. To pár lidí jistě překvapí, protože by tam spíše chtěli maso čerstvé a ne nějakou moučku. Je však třeba si uvědomit, že čerstvé maso obsahuje zhruba 70% vody, sušením se voda odpaří a zůstane masová moučka, cca 30% původního množství. Když máte uvedené ve složení granulí na prvním místě čerstvé maso a na druhém třeba rýži, vyplývá z toho, že granule jsou hlavně z rýže a masa obsahují málo. Po vysušení těchto surovin maso ztratí vodu a obsahově spadne hluboko za uvedenou rýži. Tudíž se jedná o určité dovolené klamání zákazníka. Proto v případě, že výrobce uvede v obsahu čerstvé maso na prvním místě, musí být následováno ještě masovou moučkou někde v předních místech složení, poté se nedá nic vytknout ani čerstvému masu. 

- Dále najdete ve složení nějaký zdroj škrobů či sacharidů, musí však být přesně rozepsáno, o jaký zdroj jde. Nestačí napsat jen obiloviny. Nejlépe stravitelné jsou tapioky a brambory, rýže, proso a amaranth je z hlediska stravitelnosti průměr a nejhůře stravitelné jsou kukuřice, pšenice, oves, ječmen. Hodnota škrobů by měla být ideálně do 30%, do 50% je průměr. 

Je tedy potřeba zkontrolovat i celkový obsah obilovin. Pes totiž není slepice, přesto výrobci cpou do granulí takové množství obilovin, aby mohla být cena taková, jaká je. Často se dostaneme i k číslu kolem 60 až 90%.

- Dále naleznete zdroj tuků - rybí tuk, kuřecí tuk - poměr omega 6: omega 3 kyselin menší než 5:1 (většina výrobců udává jako ideální 10-5:1, na srsti psa poznáte smysl čísla menšího než 5)

- konzervováno přírodně směsí vitamínů E (tokoferolů)a vitamínu C, rozmarýnem. 

- Dále můžete nalézt ve složení zeleninu, ovoce, zelenina, bylinky, prebiotika, probiotika, antioxidanty, spektrum vitaminů, minerálů a stopových prvků včetně organických(chelátových forem) některých z nich. Může být uvedena kloubní podpora( glukosamin, chondroitin, MSM). Kloubní podpora je však spíše lákadlo na zákazníka, protože obsah nebývá až tak vysoký, aby ovlivnil stav kloubů vašeho pejska. Přesto klidně ve složení být může. 

- Obsah vlákniny v krmivu více než 3%, zajistíte tak psovi čistou střevní stěnu dobře plnící svou funkci vstřebávání živin, předejdete zánětům zažívacího traktu, průjmům a poruchám imunity plynoucím z dráždění střeva zahnívajícím obsahem (pamatujte, že plocha střeva se počítá na řadu metrů čtverečních, což už je pořádný potencionální zdroj problémů)

 

Čemu se ve složení granulí vyhýbat:

- jediným zdrojem bílkovin je čerstvé maso (pokud není následováno údajem o použití masové moučky, vždy znamená minimum živočišných bílkovin v krmivu)

Pokud granule obsahují pouze čerstvé maso-jakéhokoli druhu-je třeba pamatovat na to že dvě třetiny masa tvoří voda, která se ztratí při sušení, proto ve výsledku bude v granulích daleko méně masa než bychom očekávaly, u moučky tenhle problém není ale na druhou stranu neznáte její přesnou čistotu, jde tedy o důvěru ve značku.

- „vedlejší produkty živočišného původu“, někdy také“ maso a výrobky masového původu“ - neexistuje aby něco nebylo přesně specifikováno. Maso je velmi široký pojem, vždy musí být přesně určeno- např: Kuřecí moučka, Krůtí moučka, moučka z lososa, čerstvé kuřecí maso atd.

Výrobky masového původu, vedlejší živočišné produkty, deriváty a další jsou už zmíněné odpady- jsou to semleté veškeré zbytky, které si umíte i neumíte představit - staré maso, kafilerní zbytky, nohy, zobáky, peří, krev, střeva, srst, kopyta, trus.... prostě všechno co se jinak použít nedá.ty by se v kvalitním krmivu nacházet neměly

-„vedlejší produkty rostlinného původu“,“obiloviny“, nebo „rostliný izolát“- pod těmito názvy najdete zbytky rostlinné výroby v obdobné kvalitě jako produkty o odrážku výše. Obiloviny zmiňuji proto, že pokud není blíže určeno o jaké obiloviny jde, půjde s největší pravděpodobností též o surovinu velmi nízké kvality

Často jde taky o jiné názvy pro sóju (někteří výrobci ji ale přímo přiznají – „soja“, „sojové boby“, „sojový olej“ - to vůbec pro psa nebrat - krom toho že jde o alergen,  tak i o nekompletní rostlinné bílkoviny, těžce stravitelné, působí proti využití bílkovin z potravy) 

sůl- aby psům více chutnaly tak se do některých granulí dává sůl - pes sice sůl k životu potřebuje také ale rozhodně ne ve větším množství.

- některé společnosti také používají nepotřebný přepálený tuk z restaurací (ležící tam několik měsíců v barelech), nastříkají jím granule a ty pak hezky voní a hlavně pejskům chutnají

- Často také můžeme ve složení najít celulózu, která má, dle slov výrobce, zajistit správné trávení. Celulóza je vlastně jenom vznešený název pro dřevěné piliny. Jak ale můžou dřevěné piliny pomoci s trávením, když je pes strávit neumí? Nevím!

- rostlinné oleje - obsah omega mastných kyselin v neaktivní formě 

- alergeny: lepek, soja, barviva. U citlivých psů se raději vyhněte i pšenici, kukuřici, vajíčkům, mléku atd, to vše jsou potenciální alergeny, které zdravému psu nic neudělají, ale u citlivého mohou zadělat na problémy. Hodně psů je alergických i na kuřecí maso, ovšem vracíme se k otázce kvality a původu surovin. 

- chemické konzervanty(BHA, BHT,propylgalat, sorban draselný, ethoxyquin…) také nazývány jako „doplňkové látky povolené v EU -  pozor, masivně obsaženy v 'pamlscích' na pultech chovatelských prodejen a překvapivě (i když výjimečně) i v krmivu, kde 15 kilo stojí bez mála 2000,- Kč, pes tak každou porcí krmiva dostává příděl látek, které jsou rakovinotvorné

(způsob konzervace poznáte i dle data spotřeby - granule konzervovány pouze vitamíny mají spotřebu cca do roka, chemicky konzervované cca 2 roky)

- zchutňovala: nekvalitní granule obvykle psům sice úžasně chutnají, ale je to obsahem zchutňovadel, které výrobci přidávají 

- jedna surovina víckrát rozepsaná: např. kukuřice, kukuřičný lepek, kukuřičná mouka 

 

Shrnutí: Problematika krmiva je ještě o něco složitější, ale snad tyhle informace budou stačit k tomu abyste si vždy přečetli složení krmiva, které se chystáte koupit a abyste se zamysleli nad tím, co vlastně vaši pejsci budou jíst. Rozhodně tady neplatí, že nejdražší může být to nejlepší, avšak za levno také nic super nekoupíte. Nejlepším způsobem výživy pejska je zřejmě vařená strava, ale i o té je třeba hodně vědět a také v dnešní době nemá každý čas vyvařovat svému pejskovi. Proto musíme granule vybrat o to zodpovědněji.

 

Zde se prosím zamyslete nad základní věcí – rohlík stojí průměrně 2kč, má 50g. Tedy 15kg rohlíků vyjde na 600Kč, což je cena za 15kg granulí, jež se považují za průměr. Jak můžou stát stejně jako rohlíky, když je v nich TOLIK masa, vitamínů a minerálů?

Teď se podívejme na granule, jež považuji za kvalitní, a kterými krmíme my – Canine Caviar. Cena velkého balení – 18kg, je cca 2.000Kč. Mnohým se to zdá hodně. Ale podívejme se detailněji – krmná dávka naší pesy (má 14kg) je cca 150g/den. 18kg balení tedy vystačí na 120 dní (tj. cca 4 měsíce), tedy na měsíc stojí 500 Kč, a dávka na den v tom případě vyjde na 17Kč. Podobně i Acana no grain, která vyjde cenově zhruba stejně, i jako podstatně méně kvalitní Purina ploplan (přesto Acana 60% masa x Purina 15% a spousty dalších kvalitativních rozdílů). Tedy cena kvalitního krmení a trocha toho času, stráveného nad jeho výběrem při četbě složení snad není mnoho, a můžete to svému psovi dopřát.

Tolik citace ze stránek z chovatelské stanice Bohemia Beltain http://bohemiabeltain.webnode.cz/clanky/vyziva-psa/slozeni-granuli-co-hledat-a-cemu-se-vyhnout/