Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika plemene

15. 3. 2012

 

Charakteristika plemene

Povaha stafordširských bulteriérů i nevšední zjev je vlastně to rozhodující, proč je o plemeno stále vzrůstající zájem. Dá se bez nadsázky říci, že ten, kdo pozná povahu stafbulíka, zjistí, že standard, který o ní mluví jen v superlativech, není nikterak přehnaný. Pes doslova miluje lidi a zvláště děti a svou náklonnost se jim snaží dávat stále najevo. Lze konstatovat, a to nejen z vlastní vzkušenosti, ale i z průzkumu mezi kvalifikovanými odnorníky, jako jsou veterinární lékaři a kynologičtí rozhodčí, že plemeno je prosté agresivity vůči lidem. U veterinárních lékařů je to jedno z nejoblíbenějších plemen, neboť při jejich ošetřování se cítí vždy zcela bezpečně.

Pes se nikdy nenabaží společnosti svých majitelů, vyžaduje těsný fyzický kontakt a není to rovněž pes pro jednoho pána, svou přízeň věnuje všem. Snadno se vychovává i cvičí, neboť se snaží páníčkovi co nejvíce zavděčit. Právě tato povaha dělá ze stafbulíka ideálního rodinného psa, vhodného jak do městského bytu tak i domku.

Temperament plemene označujeme jako střední. Přestože se majitelé štěňat domnívají, že jejich mladý pes je k neutahání, je potřeba porovnávat jednotlivá plemena. Když vezmeme temperament čistě teriérů - ale i mnohých dalších plemen - překvapivě zjišťujeme, že jsme se ve svém úsudku velice mýlili. Určitě jsou i odlišnosti mezi typem bull a terriér. Ten, kdo chce aktivně se psem sportovat, zvolí nepochybně vyšší teriérský typ. Kdo uvažuje o turistice, procházkách a spíše pohodovém soužití s lenošením na kanapi, bude nadšen typem bull.

Určitá variabilita v rámci standardu typ, výška, váha, barva, je pro plemeno přínosem. Rozšiřuje se tak prostor pro jeho uplatnění a využívání v praxi. Právě povaha ho přímo předurčuje pro práci v canisterapii u dětí i seniorů na lůžkách, při přednáškách ve školkách a školách. Osvědčuje se jako pes záchranář. Skládá sportovní i myslivecké zkoušky. Prosazuje se i v dalších kynologických sportech jako je agility a mnohých dalších.

Děti a stafordširský bulteriér je absolutně skvělé spojení. Psi dobře snášejí i ústrky od dětí. Je však potřeba připomenout rodičům, že je jejich povinností dohlížet na hry dětí a psů. Pes může malé dítě při hře porazit. Dítě naopak hází psovi nevhodné předměty, které pes spolkne a hrozí mu uhynutí, nebo mu strká do uší a očí prsty, ale i tužky a i zde jsou obavy z poškození zdraví psa namístě.

Co se týče zdraví, můžeme plemeno zařadit k plemenům, která prozatím nejsou až tak zatížena dědičnými defekty. Zdraví jedince závisí na mnoha faktorech. Chovatelský klub poskytuje členům všechny informace o plemeni, včetně nejnovějších genetických poznatků. Fundovaný poradce chovu dovede chovatelům nabídnout vhodná spojení pro reprodukci zdravých jedinců. Zodpovědný chovatel se všestranně věnuje štěňatům. Zajistí kvalitní krmení, preventivní veterinární péči a dokonalou socializaci. Pak je na majiteli štěněte, aby pokračoval a zabezpečil vše pro zdravý vývoj psa.

Majitel respektuje vhodné podmínky pro držení psa a jeho biologické potřeby. Pes by měl být členem rodiny s pevně vymezenými povinnostmi i právy. Tak jako všechna ostatní plemena psů bez vyjímky, musí mít důslednou výchovu, vyváženou stravu a dostatek pohybu. Pozor však na přetěžování mladých psů.

Plemeno je vhodné pro každý věk od dětí po seniory. Pro všechny bude vždy přínosem. 

Čerpáno z knihy Stafordširský bulteríér - Jiřina Volšická

 

doporu11.jpg